Beste TENS apparaat

Ben je op zoek naar het beste TENS apparaat? Dat kunnen we ons goed voorstellen! Een TENS apparaat kan namelijk goed helpen bij pijnverlichting en zorgen voor spierstimulatie. Ook helpt het apparaat bij ontspanning en de opbouw en het herstel van de spieren. Genoeg reden dus, om op zoek te gaan naar welk product het beste is. Daar helpen we je in dit artikel graag bij!

We leggen je hieronder uit wat de voordelen zijn van een elektrostimulatie apparaat, en we hebben een selectie gemaakt van de Top 5 beste TENS apparaten. Hopelijk lukt het je hierna om een goede keuze te maken.

Een TENS apparaat kopen: wat zijn de voordelen?

TENS is de afkorting voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Dat wil zeggen dat je spieren, huid en zenuwen worden gestimuleerd of geprikkeld. Vandaar ook de naam, elektrostimulatie apparaat. Deze stimulatie heeft een aantal positieve gevolgen:

 • Het verminderen van pijn.
  Als je pijn in je lichaam ervaart, komt dit doordat je lichaam een pijnsignaal stuurt naar je hersenen. Bijvoorbeeld bij rugpijn: er wordt een signaal gestuurd vanuit de rug, naar de hersenen. Dit signaal is meestal erg handig, want als je weet dat je pijn hebt, dan kun je hier iets aan proberen te doen. Maar in veel gevallen verdwijnt de pijn helaas niet zomaar. In dat geval kan een TENS apparaat goed werken tegen pijnklachten.

  Een TENS apparaat stuurt namelijk elektronische pulsen naar de hersenen. Deze impulsen kunnen de pijnsignalen blokkeren. Daarnaast zorgt een elektrostimulatie apparaat ervoor, dat de hersenen meer endorfine aanmaken. Dat is een stofje in de hersenen die zorgt voor pijnverlichting. Ook verbetert het apparaat de bloedcirculatie in je lichaam.

  Door al deze factoren ervaar je dus minder pijn. De oorzaak is niet weg, maar je hebt er wel minder last van. Dit kan met name ideaal zijn voor mensen met chronische pijnklachten, zenuwpijn of fibromyalgie. Maar ook tijdens de zwangerschap of bevalling kan dit erg goed van pas komen. 

 • Ontspanning.
  Een aantal TENS apparaten beschikken naast de normale elektrostimulatie, ook over een warmte element in de plakkers. De combinatie van de spierstimulatie, het vrijkomen van endorfinen en de extra warmte dragen allemaal bij aan een ontspannen gevoel. De warmte zorgt er namelijk voor dat je spieren gemakkelijker ontspannen. Dit is erg prettig voor mensen die bijvoorbeeld last hebben van spierpijnen. Maar ook voor spierherstel na het sporten, stroefheid en pijn in de gewrichten kan warmtetherapie met elektrostimulatie van meerwaarde zijn. 
 • Opbouwen en herstellen van de spieren. 
  Er zijn TENS apparaten die tegelijkertijd kunnen worden gebruikt als een zogenaamd EMS apparaat. EMS staat voor Electrical Muscle Stimulation. Je spieren worden door een EMS apparaat, net als bij een TENS apparaat, gestimuleerd. En dan op zo’n manier, dat het sportieve activiteit nabootst. Je spieren worden daardoor extra aangespannen en dus opgebouwd. Het doel van EMS is vaak ook instelbaar op het apparaat: wil je het eerder gebruiken voor het herstellen van de spieren? Dan kies je voor deze instelling op het apparaat. De stimulatie gebeurt dan op een ontspannen manier. 

Hoe werkt een TENS apparaat?

Een TENS apparaat bestaat uit verschillende onderdelen. Ten eerste heb je de plakkers of pads, die je aanbrengt op de huid. Zorg ervoor dat je de huid goed schoon en droog maakt voordat je deze elektroden opplakt. Gebruik de elektroden liefst niet op stukken huid die geïrriteerd of kapot zijn. Als de pads niet goed meer plakken, dan kun je deze gemakkelijk vervangen door ze online bij te bestellen. 

Daarnaast gebruik je het apparaat zelf, voor het instellen van de elektrostimulatie. De plakkers zijn via kabels of draden verbonden met dit apparaat, zodat de stimulatie goed wordt doorgestuurd naar de plakkers. Vaak zitten er voorgeprogrammeerde instellingen op het apparaat, zodat je deze gemakkelijk kunt kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor TENS, EMS, warmtetherapie of massage. Of een combinatie hiervan. De beste TENS apparaten beschikken over al deze toepassingen.

In principe is het per apparaat verschillend, hoe gebruiksvriendelijk het is. Ook de bediening is per apparaat anders. In de selectie hieronder hebben we de beste EMS en TENS apparaten geselecteerd. Dit hebben we gedaan op basis van een aantal eisen. Zo kijken we ten eerste naar de gebruiksvriendelijkheid van alle producten. Werkt de bediening bijvoorbeeld intuïtief? En blijven de plakkers goed zitten? Zijn de kabels lang genoeg? Enzovoorts. Daarnaast hebben we gekeken naar ervaringen van andere klanten. Als je namelijk weet hoe anderen het product ervaren, kun je een goede inschatting maken van de kwaliteit van het apparaat. Ook de betrouwbaarheid van het merk en de webshop hebben we meegenomen in onze beoordeling. We hopen dat het je lukt om uit onderstaande selectie een keuze te kunnen maken. In dat geval wensen we je alvast veel plezier met je nieuwe elektrostimulatie apparaat!

Beste TENS apparaat: onze Top 5

Dit apparaatje van Beurer is één van de beste TENS apparaten die momenteel te koop is. Naast de TENS optie, zit er ook een EMS optie én een massagefunctie op. Daardoor kun je het product zowel voor pijnbestrijding als voor spierstimulatie en ontspanning gebruiken. Het grootste voordeel aan dit apparaatje is dat je er gepersonaliseerde programma's in kunt opslaan. Je kunt daarbij uit wel 64 verschillende toepassingen kiezen. Zo kun je het voor jou beste programma opslaan, en vaker gebruiken zonder eerst op zoek te moeten gaan naar de instellingen. Daarnaast beschikt het apparaat over een timerfunctie, vier plakkers, en een duidelijk display. Een hele goede keuze dus, dit elektrostimulatie apparaat!
Ook een goed apparaat is deze van het merk Omron. Bij dit apparaatje kun je kiezen voor TENS functies, warmte en massage. De warmte is extra prettig ter ontspanning van de spieren. Je kunt tussen 6 programma's of behandelingen kiezen. Ook kun je de intensiteit van de stimulatie aanpassen. Dit apparaat is met name erg geschikt voor het verminderen van pijn en (spier)spanning.
Zoek je een elektrostimulatie apparaat met app? Dan is dit apparaat van Bluetens een goede keuze! Via je telefoon (via de app) kun je kiezen uit minstens 100 verschillende programma's. Zo kun je de elektrotherapie aanpassen op je eigen voorkeuren. Per lichaamsdeel zijn er programma's te kiezen - daarbij kun je kiezen uit 15 lichaamsdelen. Ook kun je verschillende effecten kiezen, waaronder wrijven, kloppen en kneden. De app werkt trouwens zowel via Android als via de iOs.
Dit elektrostimulatie apparaat van Omron is ook weer een goede keuze als je op zoek bent naar een TENS apparaat. Het apparaat beschikt over 9 programma's. Er worden plakkers of pads bij geleverd, die vrij vaak te gebruiken zijn voordat je nieuwe aan hoeft te schaffen. Aan het apparaatje zit een handige klem, zodat je het elektrostimulatie apparaat gemakkelijk aan je kleding kunt vastmaken. De goede online reviews liegen er trouwens niet om: dit is een prima apparaatje!
Dit apparaat van het merk Sanitas is geschikt voor mensen die TENS of EMS willen inzetten. Daarnaast heb je de optie om het apparaat te gebruiken ter ontspanning en voor massage. Er worden 4 elektrostimulatie plakkers bij geleverd. Daarnaast bevat het product 44 programma's, zodat je de instellingen kunt gebruiken die voor jou het beste zijn. Het display is vrij groot, wat heel prettig kan zijn voor mensen die moeite hebben met het lezen van kleine letters. Daarnaast is het apparaat gemakkelijk te bedienen en zit er een timer op. Wederom een welverdiende plek in onze top 5 dus!

Elektrische spierstimulatie: werkt het?

Als je van plan bent om een TENS of een spierstimulatie apparaat aan te schaffen, dan is het logisch als je je van tevoren afvraagt of het ook echt werkt. Om antwoord te kunnen geven op deze vraag, moeten we kijken naar de verschillende doeleinden waarvoor een TENS apparaat of een spierstimulator wordt gebruikt. 

Zoals hierboven beschreven: elektronische spierstimulatie werkt goed voor mensen met pijnklachten. Dit wordt zelfs toegepast door ziekenhuizen en fysiotherapeuten. Ook ter ontspanning, en als extra stimulatie voor de spieren wordt het TENS apparaat vaak met succes toegepast. 

Wil je het apparaat echter gebruiken om af te vallen? Of om de vormen van je lichaam te veranderen? Dan is er helaas nog niet veel bekend over de werking van spierstimulatie apparaten. Wat ons betreft is het trainen van de spieren altijd goed en gezond. Maar of je er gewicht door verliest, dat kunnen we niet met zekerheid zeggen.

Heb je hier ervaringen mee en wil je deze graag delen? Dat kan! Laat dan via het reactieformulier onderin deze pagina even een berichtje achter. We zijn namelijk heel erg benieuwd hoe andere mensen de apparaten ervaren 🙂

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Ontspanwijzer.nl
Logo