Massage matras

Een massage matras: we kunnen ons voorstellen dat veel mensen hier nog nooit van hebben gehoord. Er zijn veel verschillende soorten massage apparaten, dat weten de meeste mensen wel. Maar een massage mat? Dat is voor velen nieuw! 
En dat is natuurlijk jammer, want een elektrisch massage matras kan heerlijk ontspannend zijn. Anders dan veel andere massage apparaten, hoef je zelf helemaal niets te doen. Behalve erop gaan liggen natuurlijk 😉 

Omdat er meerdere soorten massage matrassen te koop zijn, bespreken we in dit artikel graag alle soorten massage matrassen. En waar je op moet letten bij de aankoop. Daarnaast hebben we een selectie gemaakt van de (volgens ons) Top 5 beste matrassen die momenteel te koop zijn. Zo kun je straks genieten van een heerlijke massage, terwijl je – al liggend – extra goed kunt ontspannen. Geniet ervan alvast! 

Een massage matras of mat kopen: waar moet ik op letten?

Als het op massages aankomt, heeft iedereen andere behoeftes. De ene persoon wilt een wat stevigere massage, terwijl de ander met name wilt kunnen ontspannen met een zachte massage. Vandaar ook, dat de keuze voor een massage matras een persoonlijke keuze is. Bij deze keuze kun je op de volgende dingen letten:

 • Alleen trillingsmassage of ook Shiatsu?
  De meeste massagematten beschikken over trillingsmassage. Er zitten dan trillingsmotoren verwerkt in het matras, waardoor er op bepaalde zones een trilling te voelen is. Dat werkt met name ontspannend.

  Massagematras met warmte

  Daarnaast hebben sommige massage matrassen ook de optie om Shiatsu massage te geven. Dat voelt als een rolmassage. Het matras maakt dan op bepaalde plekken knedende bewegingen. Dat gaat dus dieper dan enkel een trillingseffect.

  Bij een Shiatsu massage matras worden je spieren beter losgemaakt. Ook zou je kunnen stellen dat de massage die wordt gegeven, dieper is en meer effect heeft. Maar dit is voor iedereen verschillend. Trillingsmassage kan super ontspannend zijn!

 • Wel of geen warmtefunctie?
  Sommige massage matrassen hebben een extra verwarmingselement. Het matras wordt dan in zijn geheel, of op enkele zones verwarmd. Warmte zorgt ervoor dat spieren zich gemakkelijker ontspannen, wat prettig kan zijn tijdens een massage. Daarnaast is warmte voor veel mensen ook gewoon een heerlijk gevoel. Mocht je behoefte hebben aan de warmtefunctie, kies dan voor een matras met verwarmingselementen.
 • Wil je een matras met verschillende instellingen?
  Om te zorgen dat je de voor jou perfecte massage kan instellen, is het handig als het matras beschikt over meerdere programma’s. Vaak zijn dit vooraf ingestelde programma’s waaruit je kan kiezen. Bijvoorbeeld het soort massage, en de intensiteit ervan.

  Vaak kun je deze instellingen met een afstandsbediening selecteren. Zo kun je blijven liggen en tegelijkertijd het matras bedienen. Een massageprogramma dat je niet prettig vind, kun je dan heel gemakkelijk weer veranderen.

  Massage mat met afstandsbediening

 • Let op de hoeveelheid massagezones in het matras.
  De meeste massage matrassen beschikken over een aantal zones waar vanuit de massage wordt gegeven. Meestal zijn dit er 4.

  De zones zijn vaak verdeeld over de bovenrug, onderrug of heupen, bovenbenen, onderbenen en nek. Welke zones je het liefst wilt laten masseren, hangt van je eigen voorkeuren af. Heb je voorkeur voor een bepaalde zone (zoals de nek), check dan goed of het matras deze zone masseert.
 • Wil je een timerfunctie?
  Sommige massage matrassen beschikken over een timerfunctie. Dan schakelt het matras zich vanzelf uit na bijvoorbeeld een massage van 15 minuten. Dat is handig voor het geval je bijvoorbeeld in slaap valt.
  En het matras is daardoor ook veiliger in gebruik (minder kans op oververhitting bijvoorbeeld). Mocht je niet bang zijn om in slaap te vallen tijdens de massage, dan kun je ervoor kiezen om een (goedkoper) matras zonder timerfunctie te kopen. 
 • De zachtheid van het matras. 
  Veel massage matrassen worden gebruikt op bed of op de bank. Maar mocht je van plan het matras ook te gebruiken op hardere oppervlakten, dan is het fijn als het matras wat dikker en zachter is. Een voorbeeld van een elektrisch massage matras met een zachte vulling is deze van Tectake.

  Jocca mat op bank

 • Een massage matras met hoofdsteun kan extra comfort bieden.
  Niet alle massage matrassen beschikken over een hoofdsteun. Dit is echter wel heel prettig als je vaak op het matras wilt gaan liggen. Zo hoef je niet in de weer met extra hoofdkussens die je onder het matje moet leggen. Die kunnen namelijk ook wegschuiven en dat kan voor veel extra frustratie zorgen. Wat ons betreft is een matras met hoofdsteun dus absoluut geen overbodige luxe. 
 • Kies een massage mat met goede klantbeoordelingen.
  Dat spreekt misschien voor zich, maar we vonden het toch de moeite waard om dit te vermelden. Niet alle massage matrassen zijn namelijk even comfortabel. Door andere gebruikerservaringen te lezen, kun je er íets zekerder van zijn dat je het juiste product in huis haalt. En dat je zelf dus ook meer van de massage zal genieten. De matrassen die we hieronder beschrijven, zijn allemaal door de test gekomen als het gaat om goede online reviews. 
 • Wil je het massage matras ook zittend kunnen gebruiken? 
  Dit kan namelijk bij sommige matrassen. Je kunt de mat in dat geval bijvoorbeeld gebruiken als je op de bank zit. Het apparaat is dan niet enkel een matras, maar ook meteen een soort massagekussen. Een handige combinatie dus, voor wie graag zittend een massage ontvangt.

  Massagemat zittend gebruiken op stoel

 • Wil je een elektrische massage mat of een “oldschool” massage matras? 
  Je kunt namelijk kiezen tussen elektrische massage matten, of bijvoorbeeld simpelere matten. Denk aan een acupressuur of spijker mat. De keuze is natuurlijk geheel aan jou. Wel adviseren we, dat wanneer je een matje wilt met meer keuzes, je het beste voor de elektrische variant kunt gaan. 

Het beste massage matras: dit is onze Top 5

Aan de hand van bovenstaande kwaliteitseisen hebben we een selectie gemaakt van de volgens ons beste massage matrassen die momenteel online te koop zijn in Nederland. Bij het maken van deze selectie hebben we gekeken naar de kwaliteit van het product, de prijs/kwaliteitsverhouding en online beoordelingen van andere klanten. Zo kun je er een stuk zekerder van zijn dat je het juiste product koopt. We wensen je alvast veel ontspanningsplezier toe!

De Beurer MG280 is een massage mat uit het hogere segment. Maar voor een iets hogere prijs krijg je doorgaans ook meer kwaliteit en dat is bij dit matras zeker aan de orde. De mat kan zowel gebruikt worden voor massage als om te stretchen. Je kunt kiezen tussen 3 intensiteitsstanden en 4 vooraf ingestelde programma's. De mat is handig oprolbaar en onderweg mee te nemen. Er bevinden zich 7 luchtkamers in de mat, je kunt de warmtefunctie gebruiken en er zit een trilstand op. De extra neksteun en afstandsbediening maken de mat extra fijn in gebruik. Een goede keuze, wat ons betreft!
Deze massagemat van het merk Medisana is een populair product online. Het matras geeft 5 verschillende soorten trillingsmassage. Door de vibratie kun je heerlijk ontspannen. Daarnaast beschikt het matras over een warmtefunctie, die je aan of uit kunt zetten. De sterkte van het trillen is instelbaar via twee intensiteitsstanden. Het apparaat heeft vier verschillende massagezones: de nek, rug, dijen / benen en voeten. De hoes is trouwens lekker zacht, wat het matras nog comfortabeler maakt om op te liggen. Via de duidelijke afstandsbediening is de mat gemakkelijk te bedienen. Eerdere klanten merken verbeteringen in slaap en een vermindering van spierpijn. Ook vindt men de automatische timer van 15 minuten erg handig!
Dit massage matras van het merk Jocca bevat 10 motoren die een massage geven. Deze kun je instellen met 5 verschillende programma's, verschillende sterktes en zones. De mat is flexibel, waardoor je deze zowel liggend als zittend kunt gebruiken. Daarnaast heeft de mat een warmtefunctie, zodat je nóg beter kunt ontspannen. Er zit een afstandsbediening bij, zodat je de verschillende programma's en de intensiteit kunt instellen. Ook kun je de warmte aan- of uitzetten, en zit er een timer op. In de beoordelingen is te lezen dat klanten beter kunnen slapen na gebruik van dit product. Ook is men te spreken over hoe betaalbaar deze mat is!
Dit massage matras van het merk Lanaform biedt verschillende soorten trilmassage. Over 4 verschillende massagezones op het matras zijn tien motoren verdeeld, die zorgen voor de vibratie. Je kunt kiezen uit 5 programma's - dus 5 soorten trilmassage. Daarbij kun je de intensiteit van de massage aanpassen. De mat is zowel liggend als zittend te gebruiken, door het flexibele materiaal waaruit het gemaakt is. Ook is het mogelijk om het matras te verwarmen, door middel van de warmtefunctie. Volgens de reviewers kun je met dit product heerlijk ontspannen, zeker wanneer je weet dat dit matras enkel trilmassages geeft.
Dit elektrische massage matje van het merk Sensly is uitgerust met 10 zones, 3 snelheden en 5 instellingen. Er zit een warmtefunctie op en het matras is niet te zwaar, waardoor je deze gemakkelijk kunt verplaatsen. Je kunt dit product ook gebruiken als massage mat voor op een stoel, doordat deze vrij flexibel is. Er zit een timer op en je kunt kiezen tussen bijvoorbeeld een klopmassage of een vibratie massage.

Dit was onze Top 5! Hopelijk heb je een keuze kunnen maken uit één van deze producten. Via de knop “bekijk prijs” word je naar de webshop geleid, waarna je het product kunt kopen. Hiermee ondersteun je onze website, waardoor wij kunnen blijven schrijven over de beste producten. Alvast bedankt!

Heb je nog vragen, opmerkingen of ervaringen met een massage mat? Laat het ons dan zeker weten. Gebruik ons reactieformulier hieronder óf neem contact met ons op via de contactpagina (via het menu). 
Of bekijk ook eens ons artikel over yoga matrassen.

3 Opmerkingen
 1. Antwoord
  Els Gunnink- van der Wal mei 25, 2020 op 10:55 pm

  Er is toch ook een veelzijdiger Jocca massagemat?
  En idd ook duurder.

  • Beste Els,
   Dank voor je bericht!
   De Jocca mat in onze Top 5 is de enige die momenteel verkocht wordt bij de gangbare webshops zoals Bol.com. Vandaar ook, dat we andere matten hoger in de lijst hebben gezet – die zijn namelijk ook veelzijdiger. Hopelijk heb je iets aan het artikel gehad! 🙂
   Groet, het Ontspanwijzer team

 2. enig idee hoe lang ze meegaan bij (bijna) dagelijks gebruik?

Laat een reactie achter

Ontspanwijzer
Logo