De spijkermat: voordelen, tips en top 7

Ben je van plan om een spijkermat, ofwel een acupressuur mat, Zweedse spijkermat of Shakti mat te kopen? Dat is wat ons betreft een heel goed plan! Een spijkermat wordt toegepast bij een scala aan klachten, zorgt vaak voor een ontspannen en uitgerust gevoel en kan pijnklachten verminderen. 

In dit artikel leggen we je graag uit wat een acupressuur mat precies is, wat de voordelen ervan zijn en waar je op moet letten bij de aankoop. Daarnaast hebben we een selectie gemaakt van de 7 beste spijkermatten die momenteel te koop zijn. Zo kun je de spijkermat kiezen, die het beste bij je past! 🙂

Een spijkermat? Wat is dat precies?

Het klinkt natuurlijk in eerste instantie een beetje vreemd of pijnlijk, “spijkermat”. Alsof er echte spijkers in de mat verwerkt zijn. Bij de spijkermatten die we in dit artikel beschrijven, is dit gelukkig niet het geval. Maar de naam komt niet uit de lucht vallen: in India wordt al eeuwenlang het spijkerbed gebruikt door fakirs. Hier zitten echte spijkers in verwerkt. Doordat het gewicht van je lichaam wordt verdeeld over het spijkerbed, doet het echter nauwelijks pijn en biedt het op termijn juist ontspanning!

Acupressuur spijkermat

En dat is bij de moderne variant, de spijkermat of acupressur mat, sowieso het geval: het is even wennen, maar uiteindelijk biedt het alleen maar voordelen, zoals gemakkelijker kunnen ontspannen. En een voordeel hierbij is, dat de moderne spijkermat geen échte spijkers bevat, maar plastic puntjes die toch nét iets minder scherp zijn. 

De Shakti mat is vaak zo’n 70 centimeter lang en kan gecombineerd worden met een spijkerkussen. Op de mat zijn duizenden plastic acupressuur punten verwerkt, die druk uitoefenen op het lichaam. Die druk kan in veel gevallen het welzijn verbeteren. Een Shakti mat (dat is de Indiase benaming) kan volgens de Indiase gezondheidsfilosofie, de Shakti (ofwel levensenergie) verhogen. 

Hoe werkt een acupressuur mat?

De werking van acupressuur hangt een beetje samen met acupunctuur: door de stimulering van bepaalde punten in het lichaam, kan er een verbetering van de gezondheid plaatsvinden. Zowel op fysiek als op emotioneel vlak. Dat komt, doordat deze punten in de huid samenhangen met allerlei andere plekken in het lichaam, zoals de spieren, organen of hersenen.

De werking van acupunctuur is inmiddels grotendeels al wetenschappelijk bewezen. Niet zo gek dus, dat zo’n acupressuur mat óók kan werken tegen een hele hoop klachten. 

Acupressuur matje met voeten

Zoals we hierboven beschreven, zitten er in een acupressuur mat heel veel acupressuur puntjes (de zogenaamde “spijkers”) verwerkt. Deze stimuleren de huid, en de daarmee samenhangende interne functies van het lichaam. Je kan op de spijkermat gaan liggen of zitten: maar net wat je zelf prettig vind.

Heb je bijvoorbeeld last van een gespannen nek, dan kan het prettig zijn om de nek te stimuleren door middel van het spijkerkussen. En bij last van een gespannen onderrug kun je op een bepaalde manier op het matje gaan liggen, zodat de onderrug wordt gestimuleerd. De Shakti mat kan zelfs gebruikt worden tijdens het mediteren: al zittend. En ook om in slaap te vallen kan de acupressuur mat een handig hulpmiddel zijn. 

Waar kan een Shakti mat of spijkermat bij helpen?

Een spijkermat wordt bij veel verschillende soorten klachten gebruikt. En ook als je geen last van klachten hebt, kan de acupressuur mat deze juist voorkomen. Omdat er nog niet veel wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de spijkermat, kunnen we niet met honderd procent zekerheid zeggen dat de mat werkt tegen jouw klachten. Het is dan zaak om het matje te proberen, en om ons te laten weten hoe je ervaring was natuurlijk! 😉 

Spijkermat voordelen


De spijkermat heeft in ieder geval al geholpen bij mensen met de volgende klachten:

 • Gespannen, pijnlijke en stijve spieren
 • Niet goed kunnen ontspannen, stressklachten
 • Slaapproblemen: moeilijk in slaap komen of niet goed doorslapen
 • Slechte doorbloeding
 • Pijnklachten en reumatische klachten
 • Fibromyalgie 
 • ADHD
 • Rugklachten
 • Vermoeidheid, weinig energie hebben
 • Hoofdpijn, spanningshoofdpijn
 • Burn-out klachten
 • Veel nadenken, piekeren (een vol hoofd)
 • Pijnlijke en vermoeide voeten

Beste spijkermat gezondheidsvoordelen

Wat ons betreft is het zeker de moeite waard om het spijkermatje eens te proberen, om te zien wat het kan bieden voor jouw gezondheid. We vullen bovenstaand lijstje heel graag aan, dus mocht je ervaringen hebben met de Shakti mat en een bepaalde klacht, dan horen we dit heel graag! Je kan dan via het reactieformulier hieronder een berichtje achterlaten. 

Spijkermat kopen: waar op letten?

Bij aankoop van een nieuwe spijkermat is het natuurlijk belangrijk om te kiezen voor kwaliteit. Iets meer betalen, zorgt er vaak voor dat de mat langer meegaat. Goedkoop is in dit geval dus wel vaak duurkoop. Een goedkope acupressuur mat kan bijvoorbeeld sneller uit elkaar vallen, of chemische stoffen bevatten die in je huid terecht kunnen komen. Dus waar let je nu op, als je de beste spijkermat wilt kopen?

 • Zorg dat de materialen van de mat stevig zijn. De stof moet niet uit elkaar vallen, en de plastic puntjes moeten heel wat gewicht aankunnen. Ook is het prettig als de inhoud van de mat sterk en zacht genoeg is om er lekker op te kunnen liggen of zitten. 
 • Het soort plastic dat wordt gebruikt, moet dus sterk zijn. Zo voorkom je dat de puntjes afbreken. 


  Spijkermat kopen waar op letten

 • Daarnaast zorgt een sterke plasticsoort ervoor dat de puntjes scherp genoeg zijn. Te zachte puntjes stimuleren de huid namelijk niet voldoende, waardoor de mat minder goed werkt. 
 • Er moeten genoeg acupressuur spijkers verwerkt zijn in de mat. Hoe meer, hoe kwalitatiever de spijkermat vaak is namelijk. Er worden dan simpelweg meer acupressuur punten in je lichaam gestimuleerd, waardoor er meer effect bereikt kan worden. 
 • De acupressuur spijkers moeten niet met lijm zijn vastgemaakt aan de stof. Daardoor kunnen ze er namelijk sneller vanaf vallen. Ook kan lijm vrij chemisch zijn, en zorgen voor allergische reacties. Het is het beste als de plastic spijkertjes zijn vastgemaakt aan de mat, door middel van verhitting. 
 • Ga je graag op reis met je spijkermatje? Dan is het handig als je de inhoud van het matje eruit kan halen. Je neemt dan simpelweg alleen de hoes mee, waar de acupressuur spijkers in zitten. Je kan de spijkermat dan nog steeds gebruiken op bijvoorbeeld matrassen of op het strand. En het scheelt een hoop gewicht 🙂
 • Een acupressuur mat is vaak het meest werkzaam voor allerlei klachten als je het gebruikt in combinatie met een spijkerkussen. Het is dus prettig als de acupressuur mat een bijpassend kussen heeft, die je er eventueel los bij kan bestellen. 

De beste spijkermat: onze Top 7

Hopelijk hebben we je met bovenstaande uitleg genoeg overtuigd dat een acupressuur matje voor heel veel mensen voordelen biedt. In dat geval is het fijn om te weten welke acupressuur matten ook echt goed zijn. Er zit namelijk behoorlijke kwaliteitsverschillen tussen de verschillende spijkermatten die online te koop zijn.
We hopen dat het je lukt om een keuze te maken, en wensen je alvast veel ontspanning en pijnverlichting toe!

De spijkermat van Lébol is een uitstekende mat om mee te beginnen als beginner. Zo krijg je namelijk niet alleen een mat, maar ook een kussen, spijkerbal en een handig opbouwplan om je te helpen bij het starten. De spijkerbal is erg handig om te gebruiken op plekken waar je met de mat niet goed bij komt, zoals de holte van je rug, of juist je onderbenen. De spijkermat van Lébol heeft 230 spikes in totaal en het kussen heeft er 49. Bij elkaar telt dit op tot wel 8200 drukpunten die voor de ultieme ontspanning zorgen.
Deze spijkermat van Flowee is momenteel één van de beste spijkermatten die te koop is in Nederland. De mat is gemaakt van stevige, kwalitatieve materialen die duurzaam zijn en dus lang mee gaan. De mat heeft meer dan 8000 spijkertjes (de plastic puntjes) die ervoor zorgen dat je lichaam goed gestimuleerd wordt als je de mat gebruikt. Dat maakt de mat erg geschikt om acupressuur punten op de huid aan te raken. En dat werkt, volgens de klantbeoordelingen, tegen een hele hoop klachten! Je kunt er een bijpassend spijkerkussen los bij bestellen. Ook is de inhoud van de mat los te halen, waardoor je het omhulsel (met de pinnetjes) gemakkelijk mee kunt nemen in je tas. De spijkermat is verkrijgbaar in meerdere kleuren. Wat ons betreft een zeer geschikte keuze, als je op zoek bent naar de beste spijkermat!
Wil je een uitgebreide ontspanningssessie ervaren? Dan is de Acupressuur mat van Sanbo een geweldige keus! Deze mat bevat namelijk niet alleen een kussen, maar ook twee triggerpoint ballen om de rest van je lichaam te ontspannen en een gratis app met uitleg en een handige timer. De spijkermat bevat in totaal zo’n 9840 drukpunten die elk gemaakt zijn van huidvriendelijk ABS-plastic. De mat is daarnaast ook gemaakt van 21D-foam, een soort schuim dat ervoor zorgt dat je comfortabel voor een langere periode kan blijven liggen.
Dit product is wederom een goed spijkermatje van het merk Flowee. Het voordeel van dit matje is dat het gemaakt is van duurzame, eco materialen. De vulling bestaat uit kokosvezels. Dat maakt dit matje extra milieuvriendelijk. De kwaliteit en werking van dit eco spijkerkussen is verder hetzelfde als de andere variant van Flowee. Een zeer goed product dus, en dat zie je terug in de online klantreviews. Wat klanten o.a. schrijven: "de energie stroomt weer", "ik kan beter ontspannen" en "het matje werkt goed tegen rug- en nekpijn".
De mat van BrellaVio is ook perfect om mee te ontspannen. Deze mat heeft ook een speciale topper die je erop kan leggen als direct contact met de spikes nog wat onwennig is. Zo kan je geleidelijk aan wennen aan het bijzondere gevoel. De mat helpt bij de doorbloeding van de huid, wat zorgt voor een heel ontspannend gevoel. Daarnaast kan je deze spijkermat ook gemakkelijk oprollen en opbergen voor wanneer je deze niet gebruikt.
Vind je een mat nog iets te spannend om mee te beginnen? Dan is een massagekussen mogelijk een goede optie voor je. Dit kussentje bevat verschillende drukpunten en heeft ook inwendige magneten die zorgen voor een nog betere ontspanning. Het kussentje heeft een opstaande rand die je kan gebruiken ter ondersteuning van je nek of juist ter ondersteuning van de bovenrug. Je kan het overal gebruiken, in bed, op het werk of in de auto. Daarnaast is het kussen erg makkelijk mee te nemen.
Deze acupressuur mat van het merk White Lotus wordt geleverd samen met een acpressuur kussen. Het matje en het kussentje bevatten lekker veel acupressuur puntjes. Daarnaast zijn ze gevuld met "memory foam". Dat is een soort schuim dat zich vormt naar de contouren van je lichaam. Dat ligt ten eerste comfortabel, en ten tweede worden er op die manier extra punten op je huid gestimuleerd door de plastic spijkertjes. Een prima keuze dus, dit product!

Een los spijkerkussen kopen?

Hierboven hebben we met name spijkermatjes beschreven. Bij veel van deze matjes wordt er een kussentje bijgeleverd. De spijkerkussens van Flowee zijn los bij te bestellen. Bekijk het product hier. We kunnen ons daarom voorstellen dat je je afvraagt of het de moeite waard is om een spijkerkussen aan te schaffen.

Daar kunnen we heel kort over zijn: ja, een spijkerkussen kan absoluut van meerwaarde zijn. Deze kun je namelijk ook los van het spijkermatje gebruiken. Zo kun je het kussentje in je nek leggen als je op de bank zit, bijvoorbeeld. Een combinatie van het spijkerkussen met een spijkermatje is wat ons betreft ideaal. Zo worden namelijk ook alle acupressuur punten in je nek goed gestimuleerd


Spijkerkussen

Maar, mocht je nieuw zijn in de wereld van de acupressuur of Shakti matjes, dan kun je natuurlijk ook nog even wachten met het kopen van een spijkerkussentje. Mocht het matje goed bevallen, dan is een kussentje zo bij besteld. 

Ook zijn er, zoals je misschien in de lijst hierboven al hebt gezien, spijkerkussentjes in een U-vorm. Deze passen precies rondom je nek en zijn gemakkelijk om mee te beginnen, mocht je nog niet zo bekend zijn met acupressuur matten. 

Acupressuur nekkussen

Een spijkermat: is het onzin?

Sommige mensen vragen zich af of een spijkermatje wel echt werkt. Er wordt opvallend veel gezocht naar de werking van Shakti matjes, en of het misschien onzin is. Het ligt er natuurlijk aan, waar je het matje voor wilt gaan gebruiken. Wil je een spijkermat inzetten tegen een gebroken been, dan kun je natuurlijk zeker zijn dat dit niet werkt 😉

Maar veel mensen hebben heel goede ervaringen in het gebruik van de matjes voor spanningsklachten, stress en pijnklachten. Hier mag wat ons betreft wel wat meer onderzoek naar gedaan worden. Maar het belangrijkst vinden we de ervaringen van andere gebruikers: heeft het hen geholpen bij hun klachten? In de reviews van kwalitatieve matjes, lees je vaak veel positieve effecten terug. 
Lees hier bijvoorbeeld de positieve ervaringen van mensen die spijkermatjes gebruiken. 

Mag iedereen een acupressuur mat gebruiken?

Helaas is een acupressuur mat niet voor iedereen bestemd. Zo wordt het afgeraden bij huidproblemen. Tenminste zolang die huidproblemen zich bevinden op de plek waar je het matje wilt gaan gebruiken. Doordat een Shakti matje beschikt over scherpe puntjes, kan dit de huid namelijk nog meer beschadigen. 
Daarnaast kun je een spijkermat beter niet gebruiken bij problemen met bloedstolling, of bij gebruik van bloedverdunners. 
Ook zwangere vrouwen moeten vooraf hun dokter contacteren, om te checken of het gebruik van een spijkermat verstandig is. 

Ervaringen met de spijkermat? Laat het ons weten!

Bij de keuze van bovenstaande acupressuur matten, hebben we verschillende eisen meegenomen, waaronder de kwaliteitsnormen die we hierboven hebben beschreven. Daaruit is de selectie gekomen. Heb je vragen, feedback of opmerkingen over de producten die we hebben geselecteerd? Of over de informatie die we hebben gegeven in dit artikel? Dan kun je een berichtje achterlaten via ons contactformulier of via het reactieformulier (zie hieronder). En al helemaal als je ervaring hebt met één van deze matjes, of een matje dat we hier nog niet beschreven hebben. Want nieuwe klantervaringen, daar zijn we altijd benieuwd naar. Alvast bedankt!

16 Opmerkingen
 1. ik dacht een goed adres te hebben bij Dutch Fitness Junkey. Zag er degelijk uit op internet. Dus ik daar mijn matje met kussen besteld. Kon wat langer duren (2 weken ) de levering ivm Corona.
  Uiteindelijk heb ik de mat ontvangen, duidelijk uit China, ruim twee maanden later!! Dan had ik hem net zo goed zelf bij Wish (4 euro!!) kunnen kopen i.p.v. 39 euro voor een merkloos matje met kussen te betalen. Ik heb vaak aan de bel getrokken maar er was steeds een excuus dat post.nl het vast zou houden etc.
  Ik zag ook pas later dat het beter niet gebruikt kan worden bij bloedverdunners en hoge bloeddruk, dus ik kan het niet eens gebruiken (maar goed ik had misschien beter moeten zoeken op info.). Ik wil het nu terug sturen maar moet zelf de retourkosten betalen! Dat is gauw 8 euro… wat een slechte klantervaring….het bedrijf zag er zo mooi uit…voor mij nooit weer!

 2. Beste J Jonkers,

  Dankjewel voor je bericht! Misschien dat toekomstige klanten wat hebben aan jouw ervaring.
  Wij kunnen met name adviseren om je aankoop te doen bij één van de grotere webshops – dat zorgt ervoor dat je vaak te maken hebt met een goede klantenservice en betrouwbare levertijden. En ook de optie om zonder problemen een product te retourneren. Bijvoorbeeld Bol.com is wat ons betreft een goede keuze.

  We hopen dat je alsnog hebt kunnen genieten van een goede spijkermat!

  Groetjes,
  Het Ontspanwijzer Team

  • Ik zie bij bol.com juist heel veel spijkermatten met plaatjes die precies hetzelfde zijn als aliexpress.
   Wat is jullie mening over matten via AliExpress?

   • Beste Iris, dat is inderdaad een goede vraag! Matjes via Aliexpress kunnen ook prima werken, alleen heb je minder zekerheid dat elk matje een goede kwaliteit heeft. Wanneer de matjes geïmporteerd zijn door verkopers op bijvoorbeeld Bol.com, dan zijn deze van tevoren getest en beoordeeld. Wil je dus zeker zijn dat je matje echt kwalitatief is, dan is het veiliger om niet bij Aliexpress te bestellen.

 3. Embrightning acupressuur set is van 100% duurzame materialen die lokaal zijn verkregen en 8000 drukpunten. Wordt geleverd met tas en kussen.

  Hebben jullie deze ook getest?

  • Beste Linda,
   Nee deze hebben we nog niet getest helaas! Hopelijk heb je inmiddels een goede aankoop kunnen doen.
   Een fijne dag gewenst,
   Ontspanwijzer

 4. Ik gebruik de Flowee mat al 2,5 jaar elke dag voordat ik ga slapen en ik kan beamen dat het werkt. Het is heel erg ontspannend en soms val ik erop in slaap. Mijn nachtrust is sinds ik de mat gebruik een stuk beter.
  Ik heb andere merken geprobeerd maar deze zijn niet scherp genoeg voor een goed resultaat. Laat sowieso de merkloze maar links liggen, zonde van je geld.
  Ik heb net de Flowee eco besteld met kussen omdat ik er onlangs ben achter gekomen dat deze nog intenser is.
  Ik raad wel aan als je het aan kan om er (uiteindelijk) met de blote huid op te gaan liggen. Je moet even door de eerste paar minuten heen maar dan krijg je een lekker warm ontspannend gevoel 🙂

 5. Goed duidelijke informatie. Ik heb zojuist een spijkermat gekregen. Ken er de werking niet van maar ben nu nieuwsgierig Mijn mat heeft de naam WMF komt bij de test niet voor. Hoop dat het wel een goede is.
  Zit er nog een opbouw in het gebruik?

 6. Ik heb online een shakti mat gekocht. De levering was vlot, met een mooie, duidelijke informtiebrochure erbij. Bovendien kon je bij de aankoop aanduiden welk charity project een deel van je aankoopbedrag mag ontvangen. De matjes zijn gemaakt in India, in een bedrijf dat goed zorgt voor haar werknemers. Ze zijn van puur katoen en zonder chemische troep.
  De matjes zijn mooi en stevig.
  Ik gebruik het nu al een week dagelijks en geeft veel ontspanning en ik slaap rustiger, zonder pijn in mijn heupen. In een latere fase ga ik proberen op het matje te staan, want dat is net toch iets minder simpel.

 7. Heb mijn flowee matje en kussen gisteren bij mijn voetreflextherapeut gekocht en gisterenavond gelijk op de blote huid gebruikt (even doorzetten) en na zeker 1 jaar om 4 uur snachts wakker te worden en dan niet meer de slaap kunnen hervatten, en werd vanochtend om 5:30 wakker door de wekker van mijn echtgenoot….zo’n fijne ervaring.

 8. Begin mei 2021 covid vastgesteld, daarna de inmiddels bekende long-covid klachten: pfeiffer achtige moeheid en brainfog.
  Opvallend vergelijkbaar met mn burn-out klachten van 15 jaar geleden.
  Het (b)lijkt een ontregeld autonoom zenuwstelsel, iets met de hersenstam en stofjes als endorfine, oxytocine en serotonine.
  Laat nou de shakti mat precies hierop invloed uitoefenen..

  Mat gekocht en het effect is meer dan opvallend: niet meer overdag 3x naar bed, uitgerust wakker worden, zin in de dingen, en dat na dag 2 😮
  Het gaat nu een week heel goed, kan het iedereen aanraden die long-covid klachten heeft

  • Beste Anton, is je brainfog er ook door verdwenen? Daar heb ik na Corona in maart 2020 nog steeds heel veel last van…
   En zo ja, welk merk matje heb je gekocht? Schijnt toch nog wel verschil in te zitten.
   Alvast bedankt voor je reactie!
   Harriet

 9. Veel externe partners op Bol maken gebruik van dropshipping. De kans dat zij die matjes testen is vrij klein. Aan de beoordelingen van consumenten heb je meer.

  • Beste Lisa, daar heb je inderdaad helemaal gelijk in! We raden dan ook zeker aan om, voordat je een matje koopt, goed de klantreviews door te lezen. Dat proberen wij ook zoveel mogelijk te doen bij het samenstellen van onze top 5 lijsten.

 10. Hebben jullie ook ervaring met de BrellaVio Spijkermat? Deze staat nog beter en vaker aangeschreven dan de Flowee?
  Hoor graag!

 11. Heb onlangs een shakti matje gekocht handgemaakt in india. Er gaat ook steun naar die mensen die eraan werken. Alleen maar positieve reacties. Geeft een zalig ontspannen gevoel en helpt bij rugklachten. Een tip. Doe meteen op het matje ademhalingsoefeningen. Verzacht de eerste pijn. Terecht een geweldige mat en kussen.

Laat een reactie achter

Ontspanwijzer
Logo